Vigtige tips til stor tandsundhed

Opretholdelse af en god tandsundhed er nøglen til en hygiejnisk og sund levevis. Mange mennesker ikke giver lige stor betydning for deres tænder, som de gør til andre kropsdele. De antager, at tænder ikke spiller en rolle i at tale eller spise. De er ikke klar over, at god mundhygiejne i høj grad kan påvirke resten af deres krop.

Forkert tandsundhed kan føre til en række lidelser og kroniske sygdomme, der påvirker hjertet, nyrerne, fordøjelsessystemet og meget mere. En undersøgelse fra 1992 af forskere ved University of Cincinnati College of Dentistry ved University of Florida har vist, at der er en stærk sammenhæng mellem oral sygdom og efterfølgende hjerteproblemer. “Resultaterne af denne undersøgelse viser, at patienter med svær paradentose havde en 25% stigning i risikoen for koronararteriesygdom.” sagde undersøgelsen medforfatter, Dr. antioxidantsRush. Dr.rush er theitus flavum fra Biologiafdelingen på universitetet i Cincinnati.

Sammenhængen mellem hjertesygdomme og tandkødssygdomme er ikke så ligetil som at sammenligne æbler og appelsiner. Forskerne sammenlignede to bredt fordelt perioder i livet, hvor tænderne går tabt, og den anden, hvor tænderne går tabt og tandkød er fluorholdige. Derefter sammenlignede de babyer af mødre, der havde huller i tænderne (ependent på undersøgelsens sidste spørgsmål) til babyer af mødre, der aldrig havde hulrum i deres kindtænder, og søskende til begge sæt forældre. Resultaterne malede et billede af en risikofaktor, der kan køre i din familie, uanset om du er fra Houston eller Cincinnati. Efterfølgende forskning af medarbejdere på Cincinnati dental skole viste, at paradentose ikke kun var relateret til hjertesygdomme, men til diabetes, nyresygdom og cigaretter.

“For hver millimeter hvid plak i munden øges risikoen for hjertesygdomme med 24%, og det er bare den enkle foranstaltning alene. Nu, det er bizart nok til at hæve hår på bagsiden af halsen, “sagde Dr.rush, der kridtet op resultaterne til en kompleks forening, der involverer stress og tandkødssygdomme.

Hvis din risiko for hjertesygdomme er større på grund af stress, dental eller på anden måde, så er det indlysende, at din risiko for paradentose er højere også. Dette er den første af, hvad der fremover vil blive omtalt som flokken af undersøgelser, der vil beskrive forholdet mellem paradentose og hjertesygdomme. Sidstnævnte i denne artikel er 2.

Denne artikel beskriver den ikke-kirurgiske tilgang til behandling af tandkødsbetændelse, som er endnu mindre almindeligt kendt.

Nogle historie:

Siden mindst 1930’erne har skeletfolk været opmærksomme på de negative virkninger af mangel på C-vitamin (kroppens naturligt producerede version af et vigtigt næringsstof). Forsøg er endda blevet gennemført, der viste C-vitamin reducerer blodsukkeret hos diabetikere.

Men det var virkelig først i 1970’erne, at udtrykket ‘effektiv’ blev erstattet med ‘anvendelig’ i den populære tandpresse. Og da dette udtryk ikke bruges i forbrugerfilmene, må man undre sig over, hvad forskellen er. Når alt kommer til alt er effektiv ikke altid god.

Hvad viser forskningen?

Hvad forskningen viser, er, at der er en stor gruppe mennesker, der er genetisk disponeret for tandkødssygdomme, der er genetisk disponeret for lave niveauer af spyt, og som har et miljø, der er meget surt. Ved at anvende en meget stærk reduktion af antibiotika tetracyklin til tandkødsranden blev daglige doser af lægemidlet reduceret dramatisk.

Men selv om genetik kan spille en rolle, er oplysninger fra tidligere udførte eksperimenter ikke tilstrækkelige. Det er ikke nok blot at vide, om noget virker eller ej. Du er nødt til at vide, hvorfor det virker, og hvad de faktorer, der forårsager det er.

Disse faktorer omfatter

o Hvor ofte og hvilke typer af bakterier form på tænderne og de omkringliggende strukturer

o Mundens pH-værdi

o Mængden af kulhydrater og/eller proteiner i munden

o Hvor godt tænderne rengøres, især når tænderne er tørre

o Mængden af sukker eller stivelse

o Mundens surhedsgrad, hvis tænderne spiser syre langsomt

o Uanset om tænderne bevæger sig lettere i en anden situation, såsom at sutte på en pen, eller sutte på isterninger

o Hvor meget tid tænderne bruger i hver position, dvs. om de bliver på samme sted i lang tid eller bevæger sig rundt

o Uanset om tandarbejde som f.eks.

o Uanset om tandblegningsprodukter fungerer eller ej

o Hvorvidt kroner og broer kan placeres på tænder, der ellers er sunde

kæbebenenes oiveness

o Endnu mere slående, tænder, der synes at være smeltet sammen er til tider, men kun delvist, adskiller sig fra de andre sunde tænder.

Hvad betyder det?

Skriv kommentar